Ordlista
Hyrköp
Att man först hyr och sedan köper en villa när ekonomin tillåter.
Hyrköpsföretag
Ett fastighetsföretag som erbjuder hyrköp och som är hyresvärd under hyrköpsperioden och äger fastigheten till och med hyrköparen köper fastigheten (förvärvstidpunkten se nedan).
Hyrköpare
Den person eller personer som hyr och sedan har möjlighet att förvärva fastigheten på förvärvstidpunkten.
Hyrköpsperiod
Den period som förflyter mellan att hyrköparen börjar hyra fastigheten tills att man har möjlighet att köpa fastigheten. Vanligtvis är denna period 2 – 5 år och beror på kunden ekonomi.
Hyrköpsavtal
Ett avtal som tecknas mellan kunden och hyrköpsföretaget som reglerar hyrköpsperiod, hyresnivå, ansvarsfrågor samt förvärvspris och förvärvstidpunkt med mera.
Förvärvstidpunkt
Det datum som hyrköparen får möjlighet att förvärva fastigheten från hyrköpsföretaget. Om inte ett förvärv kan genomföras, så kan denna period förlängas.
Förvärvspris
Det pris som hyrköparen förvärvar fastigheten för från hyresvärden. I vår service är detta är fast förvärvspris som sätts vid ingången av hyresavtalet.
Sparbelopp
Det belopp som hyrköparen sparar för att kunna uppnå målet att bli ägare av fastigheten på förvärvstidpunkten. Detta bör vanligtvis motsvara 15% av förvärvspriset på bostaden.
Kontantinsats
För att kunna få ett bolån krävs oftast 15% av förvärvspriset i kontanta medel.
Deposition
Det belopp som hyrköparen erlägger till hyrköpsföretaget, i vårt fall uppgår till 2% av det framtida förvärvspriset av bostaden. Denna återgår till hyrköparen vid förvärvstidpunkten av bostaden men behålls av hyrköpsföretaget om avtalet bryts av hyrköparen.
Amortering
När ett bolån upptas kommer banken att kräva en löpande avbetalning av lånebeloppet. Storleken på amorteringen är bland annat beroende på hur stort lånet är i relation till värdet på fastigheten.
Ränta
Vid upptagande av ett bolån betalas en ränta som vanligtvis erläggs månadsvis. Man ska tänka på att det finns ett ränteavdrag på 30% av räntekostnader i Sverige idag.
Kallhyra
Hyra som betalas av hyrköparen under hyrköpsperioden och inkluderar ej driftskostnader såsom värme, el, vatten och avlopp med mera. Hyrköparen står för dessa kostnader och tecknar egna avtal med leverantörer.
Lagfart
När en fastighet byter ägare ska en lagfart erläggas till staten. Vid förvärvstidpunkten ovan erläggs lagfarten av hyrköparen till staten. Denna avgift är för närvarande 1,5% för privatpersoner och 4,25% för företag.
Fastighetsförsäkring
Under hyrköpsperioden är hyrköpsföretaget ansvarig för att fastigheten är fullvärdigt försäkrad mot skador. Denna försäkring tecknas sedan av hyrköparen vid förvärvstidpunkten.
Hemförsäkring
Hyrköparen tecknar en egen hemförsäkring under hyrköpsperioden.
Pantbrev
Detta speglar vilka lån som funnits tidigare i fastigheten. Om ytterligare pantbrev behöver tas upp kan det bli ytterligare en kostnad för bolånetagaren.
Coachning
Löpande hjälp för hyrköparen att nå sitt sparmål och gå i mål med att bli villaägare inom utsatt hyrköpsperiod.